TR: Gostišče Grič

0

“Letošnji jesenski meni je zrcalo naše kmetije in okoliških domačij ter polj, potokov, gozda v bližnji okolici in morja. V jedeh smo uporabili elemente, da gost lahko res začuti prostor in čas, kjer se nahaja.”

 

Okajena postrv iz Medvedovega grabna marinirana v gozdnem kisu; korenje, kumare in hren
Hokaido buča, kopriva, zelo sveže klapavice, oglje, star krompir in sveži kravji sir
Gambovec, ropotilec in dimček
Pinela 2014, Ferjančič
Rumeni muškat 2012, Šturm

 

Nedeljsko kosilo v eni izmed najboljših restavracij v Sloveniji, dobra družba in sonček – kaj več bi si sploh še lahko želel?

Do sedaj pri uživanju v kreacijah mojstra Luke iz gostišča Grič še nisem bil razočaran oziroma sem bil obakrat (kljub že tako visokim pričakovanjem) še dodatno prijetno presenečen. Tudi tokrat se je obetala okusna izkušnja.

Začelo se je s “pozdravčkom iz kuhinje” in nadaljevalo z … grrr, spet sem lačen!


Capture

POZOR: Cedenje slin zaradi slik lahko povzroči okvaro tipkovnice!
In, JA – bilo je ŠE boljše, kot je videti zgoraj! (amaterfotografer)

___

AMBIENT 

Skozi starejši del (v katerem je tudi šank) se sprehodimo v osrednji (ločen) prostor gostilne. Kmečki ambient je s toplimi barvami, nekaj skrbno izbranimi rekviziti in s podporo slovenskih popevk v ozadju prava paša za oči in ušesa. Brez rezervacije (skorajda) ne gre – sploh pa v času Tedna Restavracij, ko so vsi termini v hipu zasedeni.

Cozy!

POSTREŽBA 

Do enega izmed zadnjih terminov sem prišel prek prijateljičine družine in se tako kar nekako sam povabil na njihovo družinsko kosilo.

Nasmejana, nevsiljiva, z informacijami dobro podprta in zgovorna natakarica še nadgradi prijetno izkušnjo, ki se je začela ob vstopu v topel prostor.

Kruljenje v trebuhu pomiri “pozdrav iz kuhinje” in gurmansko popotovanje se lahko prične.

HRANA

Meni temelji na domačih in lokalnih sestavinah (seznam spodaj).

Okajena postrv iz Medvedovega grabna (marinirana v gozdnem kisu) korenje, kumare (tri različne vrste) in hren – neverjetno okusno! Prvi večji koščki surove ribe (z wasabijem zakrite tune v sushiju ne štejem zraven), ki so se znašli na mojem jedilniku, so prišli ravno iz Gostišča Grič. Na Odprti Kuhinji sem naročil postrvin sashimi (seveda nisem vedel, kaj to je, ampak videti je bilo okusno) in od takrat naprej … OBOŽUJEM take zadevščine. 

Ribica je bila neverjetno okusna, postrežena domiselno in v ravno pravi količini. Dodatki (korenje, kumare, hren) pa so vsak zase poskrbeli za eksplozijo okusov in so z domačim kruhom (spominja na lepinjo) dodobra ogreli naše želodčke.

Hokaido buča, kopriva, zelo sveže klapavice, oglje, star krompir in sveži kravji sir – postreženo v črnem kovinskem krožniku, ki je še najbolj spominjal na vok, da je vse ostalo toplo tiste 3 minute preden sem hrano pohlastal. Okusnost jedi > samokontrola. Na začetku sem na hitro okusil vsako od sestavin posebej, kasneje pa na meji “okusnega” planil na najboljše školjke, kar sem jih kdaj jedel. Domiselno spečen in postrežen krompir pa je več kot zadovoljil tudi sicer strastno zagovornico pireja (žena), ki je poskusila delček moje glavne jedi.

Gambovec, ropotilec in dimček – neumno sva se gledala in kljub insiderskim informacijam lokalnih prebivalcev (družina, s katero sva uživala v kosilu), da so to stare vrste jabolk, nama ni uspelo ugotoviti, kaj bi chef lahko ustvaril le iz jabolk? Njegova domišljija res ne pozna meja. Različna agregatna stanja, okusi, oblike … z enakim namenom – izpolnjevati najzahtevnejše fantazije bolj ali manj zahtevnih jedcev.

Lokalni ponudniki sestavin v meniju:
Eko kmetija Orešnik, Šentjošt

Kmetija Stražar, Škocjan
Kmetija Krek, Butajnova
Kmetija Hinko Košir, Šentjošt
Kmetija Roman Koligar, Šentjošt
Ribogojnica Fonda
Kmetija Dolinar, Butajnova

PIJAČA

Kot sem že omenil: “I’m not a wine person (tudi za pivo nisem, ampak o tem bomo tretjič).”

Prebral sem nekaj ocen gostišča Grič, ki kot eno redkih slabosti omenjajo “skopo” vinsko karto, kar pa name ni imelo nikakršnega vpliva, saj sem nepoznavalec in sem se odločil za predlagane kapljice, ki so več kot navdušile.

Izmed treh predlaganih sem se odločil za dva, in sicer za Pinelo 2014 (Ferjančič) ob predjedi in glavni jedi ter Rumeni muškat 2012 (Šturm) kot spremljavo k sladici. Ob tako dobrih vinih se tudi moj okus spreminja – vse bolj mi ob dobri hrani paše dobro vino!

Am I turning into a “wine person”?

 

___

Vsaka od sestavin posebej ali pa združene v celoto, kot si jih je zamislil kreator, poskrbi/jo za svojevrstno doživetje. Še danes, teden kasneje, se zaslinim, samo da pomislim na katero od jedi. Gostišče Grič je kot prva od štirih lokacij Tedna Restavracij, ki sva jih obiskala v letu 2015, letvico zahtev postavilo ZELO visoko.

Gostišče Grič (p)ostaja moja najljubša kulinarična destinacija. 

___

Rubrika DejMiHrano ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu RdecManu, ki restavracije obiskuje po navdihu (beri: finančnih zmožnostih).

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here